Najpopularniejszymi wielkanocnymi wypiekami są: baby, mazurki, paschy i serniki. Każde z tych ciast może być ozdobione zarówno za pomocą cukru pudru, lukru, pomady, jak i polewy. A czym tak naprawdę owe dekoracje różnią się od siebie? I co jeszcze zupełnie nieoczywistego można by postawić na słodki wielkanocny stół? Wiosenne ciasteczka z lemon curd? Dobry wybór!
Choć wyglądają podobnie i wszystkie smakują równie pysznie, to tradycyjne polskie dekoracje do ciast, czyli lukier, pomadę cukrową i polewę, tak naprawdę dużo odróżnia. Przede wszystkim mają nieco inny skład, a tym samym inną konsystencję podczas aplikacji. Jedynym składnikiem, który występuje we wszystkich wymienionych dodatkach jest cukier.
Ozdobny cukier puder
Puder to produkt, który może być dekoracją samą w sobie. Jeśli chcemy ozdobić nim domowe wypieki, warto wyposażyć się w cukier puder w młynku Cukier Królewski. Wówczas możemy aplikować cukier prosto z opakowania, bez użycia sitka!
Lukier
Podstawą do przygotowania idealnie białego lukru jest delikatny i puszysty cukier puder. Lukier ma w swoim składzie również białko oraz sok z cytryny. Opcjonalnie można dodać do niego barwnik spożywczy – na przykład wówczas, gdy chcemy ozdobić nim ciasteczka czy pierniczki.
Cukier puder jako dodatek
Jeśli cukier puder ma posłużyć jako jeden ze składników kremu, lukru czy polewy, wybierzmy cukier puder 400 g z okienkiem i samoprzylepną etykietą do zamykania opakowania lub cukier puder 500 g marki Cukier Królewski.
Pomada
Jest alternatywą dla lukru i wielu miłośników domowych słodkości robi ją m.in. wówczas, gdy nie mają pod ręką cukru pudru. Jej bazą może być tradycyjny cukier lub np. cukier do wypieków. Oprócz tego w jej składzie znajduje się również woda i ocet. Niektórzy dodają do pomady także aromat np. migdałowy lub pomarańczowy. Warto jeszcze nadmienić, iż pomada ma w przeciwieństwie do lukru, bardziej płynną konsystencję.
Cukier do wypieków
Specjalnie z myślą o domowych cukiernikach stworzony został cukier drobny do wypieków Cukier Królewski. Jego kryształki – mniejsze niż w cukrze tradycyjnym – ze względu na swoją granulację łatwiej się rozpuszczają, co znaczenie usprawnia naszą pracę w kuchni.
Polewa
Najbardziej znane i najczęściej robione w Polsce polewy to czekoladowa i kakaowa. Są podobne jedynie z nazwy i koloru, gdyż ich skład jest prawie całkowicie inny. Polewa czekoladowa to przede wszystkim obok czekolady, cukier puder, a także mleko i masło. Ten ostatni składnik występuje również w wersji kakaowej, do której w miejsce czekolady dodajemy kakao, a w miejsce mleka śmietankę kremówkę 36%. Oczywiście jest również cukier. Dużą popularnością cieszą się w ostatnim czasie przepisy na polewy kakaowe na bazie cukru… trzcinowego!
Cukier trzcinowy
Co charakteryzuje się wyjątkowym karmelowym smakiem i miodowym aromatem? Oczywiście nierafinowany cukier trzcinowy polecany do polewy kakaowej. Można przy tej okazji użyć cukru trzcinowego 500 g lub cukru trzcinowego z okienkiem 400 g Cukier Królewski - oba szczelnie zamknięte, co pomaga zachować najwyższą jakość produktu.
Curd
Stosunkowo mało popularny, choć jest pyszną słodką alternatywą dla kremów i polew. To dodatek lub dekoracja do ciast, ciasteczek, ale również innych deserów np. lodów, sałatek owocowych, naleśników czy tart. Może także służyć jako nadzienie np. do babeczek. Konsystencją przypomina budyń, a jego najbardziej popularne warianty smakowe to: cytrynowy, pomarańczowy, ale też malinowy czy truskawkowy.
Wypróbuj świąteczny przepis na:
Ciasteczka z lemon curd
(Łatwy, czas przygotowania: 30 min.)
Składniki na ciasteczka:
400 g mąki pszennej
250 g cukru pudru Cukier Królewski
200 g miękkiego masła
2 małe jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lemon curd:
sok z 1 cytryny
1 jajko + 1 żółtko
100 g cukru pudru Cukier Królewski
1 łyżka masła
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
W misce połącz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Odstaw. W drugiej misce utrzyj cukier z masłem, dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. Połącz suche składniki z mokrymi i wyrób jednolite ciasto. Wstaw do lodówki i przygotuj lemon curd.
Zagotuj wodę w garnuszku. W metalowej misce połącz jajka z cukrem, dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, podgrzewaj krem. Dodaj masło i cały czas mieszaj do momentu, aż krem osiągnie konsystencję gęstego, gładkiego budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kółka wielkości małej szklanki i układaj na blasze wyłożonej papierem. Z połowy wykrojonych kółek wykrój dodatkowe mniejsze kółka. Wykrojone obręcze z ciasta ułóż na pełnych kółkach. Rozgrzej piekarnik i piecz ciasteczka 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ostudź ciasteczka, a środki wypełnij lemon curd.
Autorką przepisu i zdjęcia jest Magdalena Błaszczak - stoliczkunakryjsie.wordpress.com.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wielkanoc-lemon-curd-i-inne-slodkie-dodatki